Hahaha.. jadi tak? Emm, aku buat yang simple jerk... Lauk pun aku buat satu jenis je iaitu ayam masak merah. Emmm. Cuba ikut resepi ni :
Bahan-bahan ( 5org makan )
- bahan A : untuk nasi
- 2 pot beras
- 2 s/b tomato puri
- 1 labu bawang besar ditumbuk
- 1 ulas bawang putih ditumbuk
- 1 ketul kiub pati ayam
- 1 cm halia , bunga lawang, kulit kayu manis , n buah keras(secukupnyer)
- planta untuk menumis n garam secukup rasa
- bahan B : untuk ayam masak merah
- 1 ekor ayam
- 6 s/b cili kisar
- 2 s/b tomato puri
- 2 s/b sos cili
- 1 s/b sos tiram
- 1 labu bawang besar **
- 4 ulas bawang putih **
- 2 cm halia **
- 2 batang serai dititik
- 1 ketul kiub pati ayam
- perase secukupnye
Cara-cara
- beras dibasuh bersih n toskan.
- tumiskan bawang besar n bawang putih,buah keras,kulit kayu manis,bunga lawang n halia dgn planta sehingga naik bau.masukkan tomato puri.tumis sehingga masak.
- masukkan beras n kacau rata.masukkan perase.n masukkan air yg cukup untuk masak beras.lepastu masukkan dlm periuk nasi.klu ikot sukatan sy 2 pot beras : 1.8 kole air.
- bahan B : tumiskan bahan berkisar yg bertanda ** sehingga naik bau.masukkan cili kisar tumis sehingga pecah minyak.masukkan sos tiram ,sos cili , tomato puri.masukkan juga garam gula n perase.
- ayam digoreng separuh masak terlebih dahulu.kemudian masukkan kedlm tumisan yg kte masak td.masukkan juga serai yg dititik.
- setelah ayam masak,hidangkan dengan nasik tomato td.
No comments:
Post a Comment